Luottamusta herättävä hyvinvointialue

Kirjoitus on julkaistu 22.9. Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.

Aluevaalit eli maakuntavaalit pidetään 23.1.2022. Äänestysalue on hyvinvointialue. Vaaleissa valitaan jäsenet hyvinvointialueen aluevaltuustoon ja heidän keskuudestaan osa aluehallitukseen.

Hyvinvointialue tulee vastaamaan kaikista julkisista terveyspalveluista, sosiaalipalveluista ja pelastustoimesta. Osan niistä tuottavat edelleen yksityiset yritykset ja yhteisöt. Myös oppilashuolto siirtyy hyvinvointialueen vastuulle, vaikka kuraattorien, terveydenhoitajien, psykologien ja muiden ammattilaisten toiminta jatkuu kouluissa.

Kansalaisten, sote- ja pelastusalan ammattilaisten ja päättäjien avoin keskustelu hyvinvointialueen arvoista, periaatteista ja toivotusta tulevaisuudesta on tärkeää aloittaa nyt.

Tulevilla hyvinvointialueillakin luotettavuus syntyy osaavien ja jaksavien ammattilaisten työstä, joka perustuu asiakkaiden ja potilaiden yksilöllisiin tarpeisiin, hyvään kohtaamiseen sekä parhaaseen tietoon, tutkimukseen ja kokemukseen.

Millä keinoin hyvinvointialueellasi aiotaan varmistaa myös sujuva tiimityö ja työn yhteensovittaminen sekä monimutkaisten ja kompleksisten ongelmien ratkaisu ja sitä tukeva johtaminen? Sopivia työkaluja löytyy systeemisestä ajattelutavasta, yhteisövaikuttavuudesta ja verkostojohtamisesta.

Asiakkaan luottamus on ansaittava joka kerta. Tärkeää on hoitoon ja palveluun pääsy nopeasti. Jos palvelu tai hoito evätään, on ihmisen saatava tietää peruste ymmärrettävästi. Koska hyvinvointi on laajempaa kuin yksittäinen suorite, on panostettava asiakkaiden toipumisen ja elämäntilanteiden seurantaan. Tarvitaan myös vuorovaikutustaitoja ja kokemusasiantuntijuutta.

Hyvinvointialueen onnistuminen on suurelta osin kiinni siitä, että päätöksenteko kaikilla tasoilla herättää luottamusta. Johtamisen pitää varmistaa ammattilaisten mahdollisuudet korkealaatuiseen ja hyvinvoivaan työhön sekä itsensä kehittämiseen.

Ammattilaisten keskinäinen sekä johdon ja ammattilaisten molemminpuolinen luottamus valavat vankat perustukset hyvinvointialueelle – ja veronmaksajien luottamukselle sitä kohtaan.

Kristiina Ruuskanen
YTM, projektipäällikkö, sosiaalityöntekijä
Hämeenlinna, Kanta-Häme

Edellinen
Edellinen

Liikenneturvallisuutta parannettava; case Iittalan urheilukenttä

Seuraava
Seuraava

Avoin keskustelutilaisuus 12.8.: Hyvinvointialue tulee - mitä siitä tulee?