Raakaa ja kallista

Mielipidekirjoitus on julkaistu lyhennettynä Hämeen Sanomissa 1.11.2022 otsikolla Lähisuhdeväkivalta on raakaa ja koituu kalliiksi

Suomessa jokaisena tuntina ympäri vuoden enemmän kuin yksi henkilö kokee lähisuhdeväkivaltaa. Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan väkivaltaa, jossa tekijä ja uhri ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa. Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä ja henkistä. Se voi kohdistua esimerkiksi nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, lähisukulaiseen tai muuhun läheiseen.

Lähisuhdeväkivalta ei ole yhteydessä tulotasoon, koulutustaustaan tai ammattiin. Väkivaltaa kokeneita ei pysty tunnistamaan kadulla kulkiessa. Ikäihmisten kohtaama lähisuhdeväkivalta on kasvava ongelma, mutta se jää helposti piiloon.

Sosiaali- pelastus- ja terveyspalvelujen ammattilaiset ovat avainasemassa lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja sen haittojen korjaamisessa. Sen takia olen yhdessä Keskustan aluevaltuustoryhmän jäsenten kanssa tehnyt aloitteen, että Oma Hämeen hyvinvointialueen ammattilaiset koulutetaan tunnistamaan ja auttamaan lähisuhdeväkivallan kokijoita, tekijöitä ja näkijöitä. Lähisuhdeväkivalta pitää osata ottaa puheeksi.

Aloitteessa esitimme myös, että lähisuhdeväkivallan haittojen vähentämisen tavoitteista, keinoista ja toimenpiteiden seurannasta muodostetaan Oma Hämeen hyvinvointialueelle toimenpideohjelma. Sen toteuttamista pitää käsitellä säännöllisesti aluevaltuustossa. Ongelman merkittävyys on iso.

Suomalaisista parisuhdeväkivaltaa on kokenut 44 % ja lapsuusajan lähisuhdeväkivaltaa 65 % väestöstämme. Uhreista noin viidesosa joutuu väkivallan kohteeksi useamman kerran saman vuoden aikana.

Lähisuhdeväkivalta on raakaa ja kallista. Väkivallan vaikutuksille altistuu usein myös uhrin lähipiiri. Naiset joutuvat miehiä yleisemmin lähisuhdeväkivallan uhriksi ja naisia myös kuolee lähisuhdeväkivallan seurauksena miehiä enemmän.

Lähisuhdeväkivallan aiheuttama terveydenhuoltopalveluiden lisäkustannus oli 1 024 €/hlö vuosittain verrattuna muuhun väestöön. Viiden vuoden aikana naisten kokeman fyysisen parisuhdeväkivallan aiheuttamat suorat terveydenhuollon lisäkustannukset ovat Suomessa 150 miljoonaa euroa vuodessa. Luvut ja tiedot on poimittu Ensi- ja turvakotien liiton, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tilastokeskuksen verkkosivuilta ja tuoreista tutkimuksista.

Mitä enemmän lähisuhdeväkivallasta ja sen haitoista Kanta-Hämeessä puhutaan, ja mitä useammin siitä kysytään ennaltaehkäisevästi Oma Hämeen palveluissa, sitä todennäköisemmin lähisuhdeväkivaltaa kokenut henkilö uskaltaa hakea apua.

Avoväkivaltatyön osaamisen, turvakotipalvelujen ja psykososiaalisen tuen riittävyys on turvattava joka puolella hyvinvointialuettamme.

Kristiina Ruuskanen
Varavaltuutettu sekä lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen (kesk.)
Kanta-Hämeen aluevaltuusto

Aloite löytyy aluevaltuuston 25.10.22 pöytäkirjan liitteestä (viimeisenä)

Edellinen
Edellinen

Rasvaa koneeseen ja tukea työhyvinvointiin!

Seuraava
Seuraava

Yrittäjyys ei mahdu muotteihin vaan tarvitaan joustoa