Lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan parantaa

Kristiinan kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 1.3., Maaseudun Tulevaisuudessa 28.2., Forssan Lehdessä (verkkoversio) 24.2. ja Hämeen Sanomissa 6.3.

Huolipuhe lasten ja nuorten hyvinvoinnista on tärkeää muuttaa ratkaisuiksi ja keinoiksi.

Kodin kasvatusvastuu on ensisijaista. Yhteiskunta voi tukea vanhempia sopivasti oikeissa kohdissa. Vanhemmat tarvitsevat vähän enemmän oppia esimerkiksi rakastavien rajojen asettamisesta.

Lapsen on tärkeää saada tehdä valintoja ikätasolleen sopivasti. Pieni lapsi ei itse päätä päiväunistaan. Lapsen voi antaa päättää meneekö hän päiväunille heti vai kahden minuutin päästä. Nuoren kotiintuloajoista päättää vanhempi. Sama koskee digilaitteiden käytön määrää.

Vastasyntyneestä kaksivuotiaaseen on elämässä tärkeä kehityspsykologinen vaihe. Kun vauvan ja taaperon perustarpeisiin vastataan hyvin, kasvaa hyvinvointi loppuelämäksi. Taloushuolet perheissä voivat heikentää perheen vuorovaikutusta ja kykyä vastata lapsen tarpeisiin. Lapsilisän korottamista tähän kohtaan on harkittava.

Kotipalvelu kuten ruoanlaitto ja siivousapu vanhempien tueksi ovat toimivia ja kustannustehokkaita keinoja.  Niin kuin ennen vanhaan.

Koulunkäynti ensimmäisellä ja toisella luokalla vaikuttaa paljon koko koulupolkuun. Tieto ei ole vain looginen vaan syy-seuraussuhde on tutkittu. Ekaluokkien opettajat tekevät upeaa työtä! Annetaan heille tukea.

Kouluarkeen lisää turvallisia tolkun aikuisia. Tutuksi tuleva henkilö on lapsen mielestä turvallinen aikuinen. Pidetään kiinni samoista avustajista ja palkataan myös sosionomeja. Näin opettajat voivat keskittyä opettamiseen ja oppilaat oppimiseen.

Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten kokemus terveydentilastaan on vahvassa suhteessa jatkokoulutukseen, työllistymiseen ja mielenterveyteen. Keino parantaa teinien hyvinvointia on niin helppo, että sen voi vauhtisokeudessa ohittaa: Nuoret tarvitsevat kiireetöntä kohtaamista!

Lasten ja nuorten ei tarvitse itseisarvona olla maailman parhaita tässä ja tuossa. Hyvä riittää. Hyvästä syntyy parasta.

Kristiina Ruuskanen
Kansanedustajaehdokas (Kesk.)
Lastensuojelun erityisasiantuntija
Hämeenlinna


Edellinen
Edellinen

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa kannattaa kehua

Seuraava
Seuraava

Teiden kunnossapito on osa huoltovarmuutta